Verneri Poikonen Ukonniemen valtias – kaikki erät voittanut Ristomatti Hakola taipui finaalissa (julkaistu: Kestävyysurheilu.fi 7.7.2018)

Lunta Tupaan -tapahtuma järjestettiin Imatran Pallo-Veikkojen ottelun yhteydessä.

Imatralla kaatosateessa pesäpallo-ottelun yhteydessä kisatut sprinttihiihtokilpailut päättyivät Ukonniemen stadionilla 19-vuotiaan Verneri Poikosen voittoon. Nuorten maajoukkuerinkiin kuuluva Äänekosken Huiman hiihtäjä saavutti torstaina Hakolan lisäksi kovia päänahkoja, kuten muun muassa Petter Northugin ja Iivo Niskasen. Kilpailun jälkeen tavoitettu Poikonen oli suoritukseensa syystäkin tyytyväinen.

– Mahtava kisamuoto ja voittaminen tuntuu tietenkin mukavalta. Hienoa, että paikalla oli tänään näin paljon yleisöä.

– Rata oli olosuhteisiin nähden uskomaton. Tähän aikaan kesästä ja vesisateella rata saatiin niin hyvään kuntoon, kun vain mahdollista oli, kertasi Poikonen.

Poikonen kohtasi kilpailussa ensimmäistä kertaa yhden suuren esikuvansa, Petter Northugin. Olympiavoittajan ja maailmanmestarin päihittäminen lämmitti mieltä.

– Northugin päihittäminen tuntuu siistiltä! Hän on ollut idolini pienestä pitäen. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä oli vain sadan metrin mittainen kilpailu.

– Täytyy nauttia kaikin siemauksin, kun pääsee Northugin kanssa samalle viivalle.

Poikosen arki on kiireinen, sillä hän suorittaa parhaillaan asepalvelusta.

– Palaamme Olli Ahosen kanssa sunnuntaina Kainuun Prikaatista lomilta ja sen jälkeen tie jatkuu urheilukoulussa. Leirit ja treenit pidetään tuolla todella hyvällä porukalla.

Pentsinen loukkasi nilkkansa maalisuoralla

Kilpailun dramaattisin hetki nähtiin alkuerissä, kun Anssi Pentsinen kaatui loppusuoralla ja loukkasi nilkkansa. Urheilijan mukaan loukkaantumisen vakavuus selviää huomenna kuvauksien myötä.

– Nyt voi jo nilkalla kilpailun jälkeen varata painoa, joten siellä ei pitäisi mitään suurempaa olla. Huomenna käyn tarkistuttamassa asian röntgenissä, Pentsinen kertoi.

– Suksi lähti menemään uraa myöten ja vääntyi, enkä saanut sitä hallintaan.

Järjestäneen organisaation, IPV:n Jani Valkeapää oli tyytyväinen tapahtuman jälkeen varsinkin Ukonniemen yleisömäärään.

– Säälle emme mahtaneet tänään mitään, kaikinpuolin järjestelyt onnistuivat hyvin. Talkoolaiset ja yhteistyökumppanit tekivät upeaa työtä.

– Urheilijat antoivat laduista hyvää palautetta, joten siihenkin voi olla tyytyväinen. Tällainen yleisömäärä osoittaa, että vastaavalle tapahtumalle on Imatralla tilausta.

Ukonniemen stadionilla hiihtoja seurasi kaiken kaikkiaan 2512 katsojaa.

JUHO KOKKO